Fysiotherapie het Wooldrik | Manuele Therapie
224
page-template-default,page,page-id-224,page-child,parent-pageid-154,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.4.1,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Manuele Therapie

Voorbeelden van klachten waarbij manuele therapie kan helpen:

– Rugpijn

– Doortrekkende pijn vanuit de rug naar de bil en/of het been

– Nekpijn

– Doortrekkende pijn vanuit de nek naar de schouder en de arm

– Heup- en bekkenpijn

– Gewrichtspijn, zoals schouderpijn, tennisarm, knie- en enkelklachten

– Bepaalde vormen van hoofdpijn en duizeligheid

– Bepaalde vormen van pijn op de borst of in de oksel

Manuele therapie SOMT

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij gericht de oorzaak van gewrichtsklachten onderzocht en behandeld kan worden. Door de specifieke kennis van spier- en skelet aandoeningen en de werking van gewrichten kan de manueel therapeut worden gezien als de bewegingsspecialist bij uitstek.

 

Manuele therapie helpt u uw gewrichten beter te laten functioneren en uw houdings- en bewegingsmogelijkheden te verbeteren. Hierbij wordt ook rekening gehouden met andere factoren die mogelijk van invloed zijn op uw klachten, activiteiten en uw deelname aan de maatschappij.

 

Wat kan ik verwachten van een zitting manuele therapie?

Na het afnemen van het vraaggesprek en een gericht onderzoek beoordeelt de manueel therapeut of uw klachten effectief en veilig behandeld kunnen worden. De oorzaak van de klachten wordt met u besproken en het behandelplan wordt in overleg met u opgesteld. Hierbij wordt rekening gehouden met het beschikbare bewijs voor effectieve therapieën, met de klinische ervaring van uw therapeut en met uw persoonlijke voorkeuren.

 

De behandeling bestaat veelal uit het uitvoeren van specifieke mobiliserende (losmakende) technieken. Hierdoor komen de weefsels rond het gewricht in beweging waardoor het gewricht weer beter kan functioneren. Over het algemeen bestaan de handgrepen uit rustig uitgevoerde bewegingen en/of rekkingen die niet erg pijnlijk zijn. Daarnaast kunnen er fysiotherapeutische technieken en oefeningen worden toegepast.

 

Soms vult de manueel therapeut de behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken (in overleg). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluidje. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. Na een dergelijke zogeheten  ‘manipulatie’ ervaart u vaak een directe verlichting van de pijn, samen met een verbeterde functie en beweeglijkheid van het gewricht.

 

Verder geeft de manueel therapeut u adviezen, oefeningen, en begeleiding bij gezond bewegen.

Manuele therapie E.S.

Manuele Therapie E.S.® is een behandelwijze die zich richt op de behandeling van klachten van het bewegingsapparaat, of klachten die daarvan zijn afgeleid. Deze behandelwijze houdt rekening met individuele verschillen en asymmetriën. Manuele therapeuten E.S.® trachten uitsluitend door gebruik van handgrepen (i.e. manueel) een optimale bewegingsfunctie te realiseren en te handhaven. Hierbij wordt zeer subtiel en meestal pijnloos gewrichten in het lichaam bewogen. De methode wordt ook wel de eggshell (E.S.®) methode genoemd. De kracht die bij de behandeling wordt gebruikt is zo gering, dat een eierschaal nog niet zou breken. Er wordt dus niet gekraakt.

Hier voor kunt u terecht bij:
Dave Wissink
Manuele therapie SOMT