Fysiotherapie het Wooldrik | Litteken behandeling
356
page-template-default,page,page-id-356,page-child,parent-pageid-154,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.4.1,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Litteken behandeling

Bijna iedereen heeft wel een litteken, hetzij littekens als gevolg van acne, of littekens na een operatie.  Littekens ontstaan als de wondgenezing wordt verstoord. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk.

Welke soorten littekens zijn er?

We onderscheiden ‘gewone’ littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens. Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur. Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken. Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid. Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloïdale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.

Behandeling

Bij fysiotherapiepraktijk het Wooldrik bestaat de littekenweefselbehandeling uit:

– massage: technieken ter vermindering van: jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem.

– het aanbrengen van drukpakkingen, tape, siliconenpleisters of siliconen-gel tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.

Wat kunt u nog meer laten doen?

– peeling: hierbij wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd. Dat zorgt voor afvlakking van het litteken.

– medische camouflage of dermatografie (medische tatoeage) van verkleuringen.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf het best afblijven van wonden en littekens. Krabben werkt averechts. In veel gevallen is onderdeel van de behandeling van de huidtherapeut dat u u zelf massagetechnieken aanleert om, indien nodig, het litteken te masseren.

Hier voor kunt u terecht bij:
KARIN WEIJER-SLAG
Fysiotherapeut, Oedeemtherapeut