Fysiotherapie het Wooldrik | Etalagebenen
259
page-template-default,page,page-id-259,page-child,parent-pageid-154,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.4.1,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Etalagebenen

De aandoening etalagebenen heet ook wel Claudicatio Intermittens. Dit betekent letterlijk hinken met tussenpozen. In Nederland is een veel gebruikte term voor deze aandoening “Etalagebenen”. Deze naam is komt voort uit het gedrag van de patiënten die last hebben van deze aandoening. Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen, en hierdoor tijdens het lopen even rust moeten nemen, doen veel mensen alsof ze naar etalages kijken. Vandaar de relatie met etalages.

Claudicatio Intermittens ontstaat door slagaderverkalking. Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van ouderdomsproces. Door de verkalking worden de bloedvaten door de jaren heen dik en stug en de binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten en kalk. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer.

 

Als het vernauwde bloedvat niet meer in staat is voldoende bloed aan te voeren, ontstaat er bij inspanningen krampende pijn in het been, die mensen dwingt tot stilstaan: Claudicatio Intermittens. De pijn ontstaat doordat er onvoldoende zuurstofrijk bloed wordt aangeboden aan de spieren.

Met welke klachten kunt u bij ons terecht?

Pijn bij het lopen is de het belangrijkste verschijnsel bij Claudicatio Intermittens. De eerste klachten kunnen zich voordien tijdens inspanning bijvoorbeeld tijdens lopen, rennen of traplopen. Als de aandoening al langer bestaat kunt u last krijgen van koude voeten, het ontbreken van een onderhuidse vetlaag of verdikte teennagels. Een andere bekende klacht is dat wondjes aan voet of been minder goed genezen en soms gaan zweren.

De behandeling van Claudicatio Intermittens kan conservatief of operatief. De fysiotherapeut is intensief betrokken bij de conservatieve behandeling. Bij deze vorm van behandeling wordt er geprobeerd met aanpassingen van leefregels, medicatie en fysiotherapeutische behandelingen de klachten te verhelpen. Er is aangetoond dat patiënten met een conservatieve behandeling, waarbij zij gestimuleerd worden veel te lopen, leidt tot een verbetering van de loopafstand. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de maximale pijnvrije loopafstand na looptherapie duidelijk verbeterd (tot 210{a433b368ca07a1b3aa2f868eca579af48c3f9948c37458ab35772d61fbaca75e}).

Hier voor kunt u terecht bij:
Karin Weijer-Slag
Fysiotherapeut, Oedeemtherapeut