Fysiotherapie het Wooldrik | COPD
265
page-template-default,page,page-id-265,page-child,parent-pageid-154,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.4.1,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

COPD

Trainen met COPD

 

COPD training is voor een vorm van oefentherapie voor patiënten met longklachten.

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is.

Het gevold van COPD is benauwdheid en daardoor kans op inactiviteit, wat resulteert in een slechtere conditie en een verminderde spierkracht.

COPD kan niet genezen worden en daarom is het belangrijk de omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken en te houden. Dit betekent stoppen met roken, een goede medicatie en instelling, fysiotherapie en een goede voeding.

De behandeling

 

De fysiotherapeut kan u helpen bij het ontwikkelen van een goede ademhalingstechniek, het aanleren van een goede hoesttechniek, het verbeteren van de conditie, het aanleren van een actieve leefstijl en indien nodig, het geven ontspanningsoefeningen.

Het eerste deel van de behandeling gebeurt individueel en bestaat uit werken aan de ademhalingtechniek en ontspanning.

Het tweede deel van de behandeling staat in het teken van het verbeteren van de conditie en de spierkrachtversterking. Deze training vindt plaats in de kleine groepen in de oefenzaal. Vooraf vindt er een intake plaats en wordt de zes minuten wandeltest en krachttest afgenomen. Deze testen kunnen regelmatig worden herhaald om de het resultaat van de training te kunnen vaststellen en het trainingsprogramma te kunnen aanpassen.

Tijdens de therapie kunnen veel mensen al een duidelijke verbetering van hun kunnen ervaren en meestal wordt dit bevestigd in de testuitslagen. Indien nodig wordt er de tijdens en na de behandeling gerapporteerd aan de longarts, longverpleegkundige, huisarts of praktijk ondersteuner.

De doel van de therapie is het de bedoeling dat de mensen na afloop van de therapie zich bewust zijn van het nut van een actievere levensstijl. Het is mogelijk dat u zelfstandig verder gaat sporten in verenigingsverband of op een sportschool. Het is ook mogelijk om onder fysiotherapeutische begeleider verder te sporten in de Fysiofit.

Als zowel de behandelend arts als fysiotherapeut het noodzakelijk vinden, kan de behandeling ook worden voortgezet. Hierbij is kan dan chronische indicatie fysiotherapie worden vastgesteld.

Hier voor kunt u terecht bij:
Pascal van der Meer
Fysiotherapeut
Dave Wissink
Fysiotherapeut, Manuele therapeut